Linoljefärg har använts mycket flitigt genom historien för att måla allt från konstverk till husfasader. I samband med de två världskrigen minskade produktionen av linolja kraftigt. Som en följd av brist på linolja kom de modernare färgerna, som är petroleumbaserat.
Linoljefärgen används både inne och ute, främst på hyvlade träytor, men också på sten och plåt. Linoljefärg tillverkas genom att blanda kallpressad kokt linolja med pigment.
När det gäller utomhusbruk är linoljefärg genial. Linoljans små molekyler tränger in i träet och träet skyddas. Linoljefärgen “andas”. Fukten kan passera ut istället för att fånga den inuti träet, vilket bidrar till att förhindra fuktskador. Den är också rostskyddande. Färgen bildar en stark och slitstark yta. Linoljefärg är ett utmärkt material till hyvlat trä, för att måla husets alla exteriörer; fasad, fönster, dörrar och takplåt, eftersom den står emot fukt så väl. Med rätt underhåll kan målningsintervallet förlängas avsevärt. Utöver trä- och metallskyddande egenskaperna ger linoljefärg också en vacker estetik till huset; en djup och rik färgton som kan vara svår att uppnå med andra typer av färg. På grund av dess hållbarhet, motståndskraft mot väderförhållanden och estetiska egenskaper är den enastående.
Inomhus är det den klassiska färgen på snickerier. Aldrig vitt historiskt, utan bruten med olika pigment för att få olika uttryck. Då färgen målas tunt, framträder träarbeten vackert. Lasyrer används också inomhus, och olika effekter kan arbetas fram, tex träådring.
Ett vackert träarbete förtjänar linoljefärg!
Jag kan vid behov tillverka linoljefärg med linolja kokt enligt 1800-tals recept med önskade kulörer.